Ο Αμπελώνας - Το Οινοποιείο μας

Ιδιόκτητος Αμπελώνας

Ο αμπελώνας μας  βρίσκεται στη Λαυρεωτική στην Κοινότητα  Κερατέας και ανήκουν στην ευρύτερη αμπελουργική ζώνη της Μεσογαίας, μια  ιστορική ζώνη, φημισμένη για το κρασί της από την εποχή της αρχαίας Ελλάδας και των συμποσίων του Πλάτωνα, του Σωκράτη και του Αριστοτέλη.

Παρόλα αυτά, αν και η κοινότητα μας Κερατέα που δραστηριοποιούμαστε, ανήκει στην αμπελουργική ζώνη της Μεσογαίας, ο αμπελώνας μας  διαφοροποιείται  έντονα σε σχέση με την υπόλοιπη  Μεσογαία, καθώς διαθέτει  σημαντικά πλεονεκτήματα τόσο σε κλιματικές και υψομετρικές συνθήκες όσο και σε εδαφολογική σύσταση

Είναι ο αμπελώνας με το υψηλότερο υψόμετρο της Μεσογαίας, αφού βρίσκεται στους πρόποδες του Πάνειου όρους σε υψόμετρο  200-350μ και φυσικά αγκαλιάζεται στην κυριολεξία και από τις δυο πλευρές με θάλασσα, χαρίζοντας του περισσή δροσιά . Όμως  η σημαντικότερη διαφοροποίηση έναντι των άλλων περιοχών της Μεσογαίας είναι στα εδάφη του που είναι μέσης σύστασης αμμοαργιλώδη με ασβεστολιθικό υπόβαθρο σε πιο ιδιαίτερες περιοχές, ή περισσότερο πετρώδες στα περίχωρα της πόλης Κερατέας, ενώ πλησιάζοντας την κοινότητα  του Λαυρίου ο ασβεστόλιθος εναλλάσσεται με σχιστόλιθο.  Η περιοχή ήταν γνωστή για την πληθώρα των ορυκτών της από την εποχή του Περικλέους μέχρι και τη μεταπολεμική περίοδο  του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Αυτό λοιπόν  το έδαφος είναι και το κλειδί στη γεύση,  που κάνει τα κρασιά της Μικροοινοποιίας Μυλωνά να ξεχωρίζουν.

Σήμερα ο αμπελώνας μας αποτελείται συνολικά από 120 στρέμματα. Είναι  μη αρδευόμενος, μεγάλης σχετικά ηλικία 45-50 ετών και  με πολύ μικρές στρεμματικές αποδόσεις που φτάνουν το μέγιστο τα 400 κιλά το στρέμμα. Και βέβαια δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως το μεγαλύτερο ποσοστό του καταλαμβάνει η ποικιλία σαββατιανό, μια ποικιλία που γαλουχηθήκαμε  από τα μικράτα μας.

Ποικιλίες που καλλιεργούμε

Σαββατιανό, Μαλαγουζιά, Ασύρτικο, Αηδάνι, Μανδηλάρια, Λημνιώνα, Merlot

περισσότερα