Η Αττική Γη

Η ποικιλία Σαββατιανό

Η καρδιά του Αττικού αμπελώνα «χτυπά ολοκληρωτικά» στην ποικιλία Σαββατιανό, μια ποικιλία που οι κάτοικοι της Αττικής έχουν ταυτιστεί απόλυτα μαζί της. Παράλληλα όμως είναι και μια ποικιλία που έχει ταυτιστεί με το αρχαιότερο και «πιο παραδοσιακό κρασί»  παγκοσμίως, τη Ρετσίνα.

Η αντοχή του σταφυλιού στη ξηρασία, αλλά και η ικανότητα του να προσαρμόζεται  ως  «χαμαιλέων» σε διαφορετικές εδαφολογικές συνθήκες το κάνουν μια από τις πιο δημοφιλείς ποικιλίες όχι μόνον του Αττικού αμπελώνα, αλλά και της ευρύτερης  περιφέρειας της Κεντρικής  Ελλάδας.  Παρά όμως την υψηλή δημοτικότητά του,  για αρκετά χρόνια κρατήθηκε στην άκρη.   Όμως,  τα τελευταία χρόνια,  χάριν της νέας γενιάς αμπελουργών, με τη σωστή αξιοποίηση  της  επιστημονικής γνώσης, της επίμονης μελέτης και των σύγχρονων μεθόδων διαχείρισης του αμπελώνα και των μεθόδων οινοποίησης,  επανήλθε δυναμικά στο προσκήνιο δίνοντας νέα διάσταση στη δυναμική του σταφυλιού όχι μόνον ως προς τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, αλλά και ως προς το χρόνο παλαίωσης στο κελάρι. 

Τα κύρια γευστικά χαρακτηριστικά των κρασιών της ποικιλίας σαββατιανού είναι  ο ντελικάτος γευστικός χαρακτήρας που πλαισιώνεται από  αρώματα πυρηνόκαρπων φρούτων, λουλουδιών και βοτάνων  σε μύτη και στόμα που σε συνδυασμό με την τρυφερή οξύτητα χαρίζουν φρεσκάδα, ισορροπημένη γεύση και μακρά επίγευση.

Επιπλέον, ένα μεγάλο πλεονέκτημα της γεύσης του σαββατιανού, είναι η δυναμική του στο τραπέζι να ταιριάζει με πληθώρα γεύσεων,  από ορεκτικά και μεζεδάκια, έως πλούσιες γεύσεις προερχόμενες από ευρείας γκάμας προϊόντων, όπως κηπευτικά, όσπρια, κρεατικά, ψάρια, θαλασσινά και τυροκομικά προϊόντα .

Η  επαναφορά του σαββατιανό στην κορυφή των ποιοτικών κρασιών, είχε  άμεσο αποτέλεσμα και τη δυναμική επαναφορά της ρετσίνας,  με νέου τύπου ρετσίνες, μέσα από την ευγενική χρήση επιλεγμένης ρητίνης, με αποτέλεσμα σύνθετα ντελικάτα αρώματα σε μύτη και γευστική πολυπλοκότητα στο στόμα,   στοιχεία που σήμερα καθιστούν τη ρετσίνα ως ιδανικό σύντροφο σε πολλά εδέσματα πχ   σασίμι, τηγανιτά, μαριναρισμένα και άλλα.

Αυτό όμως που κάνει το Σαββατιανό της Κερατέας να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα σαββατιανά του Αττικού αμπελώνα,  είναι  το έδαφος και υπέδαφος της Κερατέας και της ευρύτερης περιοχής της Λαυρεωτικής ζώνης  με τη μεγάλη σύσταση μεταλλευμάτων.    

Άλλες ποικιλίες που καλλιεργούνται στην Αττική είναι:

από τις  λευκές ποικιλίες είναι ο  Pοδίτης και σε περιορισμένη κλίμακα η Μαλαγουζιά, το Ασύρτικο,  το Αηδάνι και τα Sauvignon Blanc και Chardonnay και από τις κόκκινες ποικιλίες βρίσκουμς σε περιορισμένη γενικά κλίμακα το Αγιωργίτικο, τη Λημνιώνα, τη Μανδηλαριά και τα Cabernet Sauvignon και Merlot.