blank

Ο αμπελώνας μας: Μια μοναδική έκφραση της Αττικής

Ο αμπελώνας μας βρίσκεται στη Λαυρεωτική, στην περιοχή της Κερατέας, μέρος της ευρύτερης αμπελουργικής ζώνης της Μεσογαίας – μια περιοχή με βαθιές ιστορικές ρίζες στην αμπελοκαλλιέργεια, που γιορτάζεται από την εποχή της αρχαίας Ελλάδας και τα συμπόσια του Πλάτωνα, του Σωκράτη και του Αριστοτέλη.

Ενώ η Κερατέα ανήκει σε αυτή τη φημισμένη περιοχή, ο αμπελώνας μας ξεχωρίζει. Προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα όσον αφορά το κλίμα, το υψόμετρο και τη σύσταση του εδάφους, καθιστώντας τον πραγματικά μοναδικό στη Μεσογαία.

Φωλιασμένος στους πρόποδες του Πανιωνίου όρους, ο αμπελώνας μας έχει τη διάκριση να είναι ο υψηλότερος στη Μεσογαία, σε υψόμετρο 200 έως 350 μέτρων. Περιτριγυρισμένος από τη θάλασσα, ο αμπελώνας επωφελείται από τις δροσερές θαλάσσιες αύρες που μετριάζουν τη ζέστη του καλοκαιριού, βοηθώντας τα σταφύλια να ωριμάσουν αργά και ομοιόμορφα.

Αλλά η πραγματική μαγεία βρίσκεται στο έδαφος. Το έδαφός μας είναι ένα πολύπλοκο μωσαϊκό – κυρίως αμμώδης άργιλος με ασβεστολιθικό υπέδαφος, που σταδιακά μετατοπίζεται σε βραχώδες έδαφος στα περίχωρα της Κερατέας. Καθώς κινούμαστε προς το Λαύριο, ο ασβεστόλιθος δίνει τη θέση του σε σχιστόλιθο. Αυτό το πλούσιο σε ορυκτά τοπίο ήταν γνωστό για τον φυσικό του πλούτο από την εποχή του Περικλή και μέχρι τη μεταπολεμική περίοδο, προσδίδοντας στα κρασιά μας μια ξεχωριστή ορυκτή πλευρά και ένα ζωντανό χαρακτήρα.

Αυτό είναι το έδαφος που διαμορφώνει την ουσία των κρασιών μας. Είναι αυτό που κάνει τα κρασιά του Μυλωνά να ξεχωρίζουν.

Σήμερα, ο αμπελώνας μας εκτείνεται σε 17 εκτάρια. Ξηρά καλλιεργούμενος και χαμηλής απόδοσης, με αμπέλια ηλικίας 45 έως 65 ετών, παράγει το πολύ μόλις 400 κιλά ανά εκτάριο. Το αποτέλεσμα είναι συμπυκνωμένοι, εκφραστικοί καρποί, πλούσιοι σε χαρακτήρα και ιστορία. Φυσικά, η καρδιά του αμπελώνα μας είναι η ποικιλία Savatiano – ένα σταφύλι με το οποίο μεγαλώσαμε, ένα σταφύλι που έχει γίνει μέρος της ταυτότητάς μας.

Οι ποικιλίες μας

Σαββατιανό – Η ναυαρχίδα μας και η πιο ευρέως φυτεμένη ποικιλία, που αντιπροσωπεύει το 60% της συνολικής μας σοδειάς. Αυτά τα αμπέλια είναι διάσπαρτα σε όλη την περιοχή της Κερατέας και αντιπροσωπεύουν την ψυχή των κρασιών μας.

Μαλαγουζιά – Καλλιεργείται στο Μετόχι, τη Δάρδεζα, τη Συντερίνα και το Μαρμάρο. Γνωστή για την αρωματική της πολυπλοκότητα και τη φρεσκάδα της.

Ασύρτικο – Καλλιεργείται στον Όλυμπο και τη Σκίντη Μάρθι, παράγοντας κρασιά με δομή και αλατότητα.

Αϊδάνι – Λευκή ποικιλία που καλλιεργείται στον αμπελώνα Μετόχι, προσδίδοντας κομψότητα και λουλουδένιες νότες.

Μανδηλαριά – Μια στιβαρή ερυθρή ποικιλία που ευδοκιμεί στο Μαρμάρο και τη Συντερίνα.
Λιμνιώνα – Μια πολλά υποσχόμενη νεοσύστατη ερυθρή ποικιλία που βρίσκεται στο Σκίντι Μάρθι.

Merlot – Βρίσκεται στον αμπελώνα Μετόχι, προσφέροντας απαλότητα και βάθος.

Αγιωργίτικο – Φυτεύεται στη Ντάρδεζα και το Αρί, προσφέροντας ζωντανά κόκκινα φρούτα και μπαχαρικά.

Κύλιση στην κορυφή

Are you over 18?

We need to make sure you are the proper age before entering this website