blank

Η ποικιλία Σαββατιανό

Σαβατιάνο: Η ψυχή της Αττικής σε ένα ποτήρι

Το Σαββατιανό είναι η καρδιά του αμπελώνα της Αττικής – μια ποικιλία αμπέλου που είναι από καιρό συνυφασμένη με την καθημερινή ζωή, τον πολιτισμό και την παράδοση των κατοίκων της. Ιστορικά συνδεδεμένο με τη ρετσίνα, ένα από τα παλαιότερα και πιο εμβληματικά στυλ κρασιού στον κόσμο, το σαββατιανό αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της ελληνικής αμπελουργίας.

Η φυσική του ανθεκτικότητα στην ξηρασία και η αξιοσημείωτη προσαρμοστικότητά του στις ποικίλες εδαφικές συνθήκες το έχουν καταστήσει το πιο διαδεδομένο σταφύλι στην Αττική και σε ολόκληρη την Κεντρική Ελλάδα. Παρά τη δημοτικότητά του, το Σαββατιανό ήταν για πολλά χρόνια υποτιμημένο-συχνά υποβιβαζόταν στην παραγωγή χύμα κρασιού.

Αυτή η αντίληψη, ωστόσο, έχει αλλάξει δραματικά.

Χάρη σε μια νέα γενιά οινοποιών -οπλισμένων με επιστημονική διορατικότητα, σχολαστική διαχείριση του αμπελώνα και σύγχρονες τεχνικές οινοποίησης- το σαββατιανό γνωρίζει μια αναβίωση. Σήμερα, αναγνωρίζεται όχι μόνο για τις μοναδικές αρωματικές και δομικές ιδιότητές του, αλλά και για την εκπληκτική ικανότητά του να παλαιώνει με χάρη στο κελάρι.

Αρωματικό και γευστικό προφίλ

Το σαββατιανό είναι γνωστό για το κομψό, αποχρωματισμένο γευστικό προφίλ του. Τα κρασιά από αυτή την ποικιλία συχνά επιδεικνύουν:

Αρώματα πετροκάρπων (όπως ροδάκινο και βερίκοκο), εσπεριδοειδών, λευκών λουλουδιών και άγριων βοτάνων
Μια δροσιστική οξύτητα
Μια ισορροπημένη γεύση με καθαρό, επίμονο τελείωμα

Αυτές οι ιδιότητες προσδίδουν στους οίνους Savatiano χαρακτηριστική φρεσκάδα και ευελιξία, καθιστώντας τους ιδιαίτερα φιλικούς προς τα τρόφιμα.

Ένας μαγειρικός χαμαιλέοντας

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του Savatiano είναι η ικανότητά του να συνδυάζεται με ένα εκπληκτικό φάσμα τροφίμων. Συμπληρώνει τα πάντα, από ελαφριά σνακ και ορεκτικά μέχρι πιο πλούσια πιάτα, όπως:

Λαχανικά και όσπρια
Ψητά ή ψητά κρέατα
Φρέσκα και μαριναρισμένα θαλασσινά
Παλαιωμένα τυριά και πιάτα με βάση τα γαλακτοκομικά

Η αναγέννηση της Ρετσίνας

Αυτή η αναγέννηση του Σαββατιανού έχει επιφέρει και μια δημιουργική επανεφεύρεση της ρετσίνας. Με την προσεκτική επιλογή νέων τύπων ρητίνης και την εφαρμογή σύγχρονων τεχνικών οινοποίησης, η σημερινή ρετσίνα προσφέρει εκλεπτυσμένα, πολύπλοκα αρώματα και ένα πολυεπίπεδο, ενδιαφέρον στόμα. Το αποτέλεσμα είναι ένα κρασί που συνδυάζεται υπέροχα με ποικίλες παγκόσμιες κουζίνες -συμπεριλαμβανομένου του σούσι, του σασίμι και των τηγανητών ή παστών πιάτων- και ξεπερνά κατά πολύ τους παραδοσιακούς συσχετισμούς του.

Τι κάνει την Κερατέα να ξεχωρίζει

Αυτό που κάνει το Σαββατιανό από την Κερατέα να ξεχωρίζει πραγματικά είναι η ίδια η γη. Τα εδάφη και το υπέδαφος της Κερατέας και της ευρύτερης περιοχής της Λαυρεωτικής είναι πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία, κληρονομιά της αρχαίας γεωλογικής ιστορίας και της μεταλλευτικής κληρονομιάς της περιοχής. Αυτή η ορυκτή πολυπλοκότητα προσδίδει έναν ξεχωριστό χαρακτήρα στα κρασιά – προσδίδοντας βάθος, αλατότητα και δομή που τα ξεχωρίζουν από το σαββατιανό που καλλιεργείται αλλού.

Άλλες ποικιλίες στην Αττική

Ενώ το Σαββατιανό παραμένει η ναυαρχίδα της περιοχής, η Αττική καλλιεργεί επίσης μια σειρά από άλλες ποικιλίες:

Λευκές: Μαλαγουζιά, Ασύρτικο, Αηδάνι, Sauvignon Blanc, Chardonnay
Ερυθρές: Αγιωργίτικο, Λιμνιώνα, Μανδηλαριά, Cabernet Sauvignon, Merlot

Κύλιση στην κορυφή

Are you over 18?

We need to make sure you are the proper age before entering this website