Η Αττική Γη

O Αττικός Αμπελώνας

Ο αμπελώνας της Αττικής κρατά τα σκήπτρα ως ο παλαιότερος και ιστορικότερος αμπελώνας της Ελλάδας.

Η Αττική δεν παύει στην πραγματικότητα να είναι μια μεγάλη χερσόνησος που οριοθετείται  από τα βουνά των Γερανείων, Κιθαιρώνα, Πάρνηθας και Πεντέλης,  ενώ παράλληλα δέχεται ολόκληρη την ευεργετική αύρα της θάλασσας, αφού ολόκληρο το νότιο μέρος της, αγκαλιάζεται από αυτήν.  Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την πολυμορφία των εδαφών της όσων αφορά τη σύσταση του υπεδάφους και φυσικά του εν γένει  ξηροθερμικού κλίματος της  κοντά στους ορεινούς όγκους,  κάνουν τον αμπελώνα της έναν από τους σπουδαιότερους αμπελώνες της Ελλάδας.

Ο Αττικός αμπελώνας  χωρίζεται ουσιαστικά σε τρείς αμπελουργικές ζώνες, με την κάθε μία από αυτές να κατέχει και το κλειδί της εισόδου στην πρωτεύουσα της Ελλάδας, στην Αθήνα, από βόρεια, δυτικά και ανατολικά. 

Στη ζώνη της Βόρειας Αττικής που περιλαμβάνει τον αμπελώνα  Βόρειων Πλαγιών Πεντελικού, Διονύσου, Πάρνηθας και Καπανδρίτι. Στη ζώνη της Δυτικής Αττικής που περιλαμβάνει την αμπελουργική  ζώνη των Ερυθρών, τα Μέγαρα, τα Γεράνεια όρη, την Οινόη και φθάνει μέχρι τις Πλαγιές Κιθαιρώνα περνώντας  στη Βοιωτία και τέλος στον αμπελώνα της Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, ένας αμπελώνας  που αγκαλιάζεται στην κυριολεξία από τη  θάλασσα και κατέχει τα σκήπτρα, ως το  αμπελουργικό κέντρο του  Αττικού αμπελώνα,  αφού καταλαμβάνει  τη μεγαλύτερη συνολική έκταση του αμπελώνα της Αττικής.

Σήμερα ο αμπελώνας της Αττικής αγγίζει σχεδόν τα 65.000 στρέμματα με τις λευκές ποικιλίες να μονοπωλούν το ενδιαφέρον καταλαμβάνοντας  το 80%  και τα 4/5 του αμπελώνα να βρίσκονται στην περιφέρεια Ανατολικής Αττικής δηλαδή στην αμπελουργική  ζώνη της Μεσογαίας, δίπλα από το διεθνές αεροδρόμιο Αθηνών και μόλις μερικά χιλιόμετρα έξω από την Αθήνα.  

Σχετικά με την αμπελουργική ζώνη της Μεσογαίας, ξεχωριστή θέση κατέχουν η περιοχή της Λαυρεωτικής όπου και ανήκει η κοινότητα της Κερατέας,  λόγω της διαφορετικής σύστασης  των εδαφών της, που είναι πλούσια σε μεταλλεύματα, με αποτέλεσμα η ορυκτότητα των εδαφών της να αντικατοπτρίζεται στη γεύση των συγκεκριμένων κρασιών.  Οι περιοχές  αυτές, ήταν άλλωστε γνωστές από  αρχαιοτάτων χρόνων και έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη της Αττικής ευρύτερα,  λόγω  των  μεταλλευτικών εκμεταλλεύσεων των εδαφών τους  με τα ορυχεία που δραστηριοποιούταν επί αιώνες.